Oppi-isäni ja -äitini

 

OPPI-ISÄNI JA -ÄITINI

OPPI-ISÄNI JA -ÄITINI

OPPI-ISÄNI JA -ÄITINI

 

 

 

ANTERO TOSKALA, edesmennyt Suomen kognitiivisen terapian johtohahmo, psykologiaa opiskellessani innosti minut hänen opetuksessaan kognitiivisesta viitekehyksestä ja psykoterapiasta. Voin muistaa vieläkin hänen innostuksensa ja palonsa erityisesti hänen kehittämiinsä kognitiivisiin hoitomalleihin sosiaaliseen fobiaan ja paniikkihäiriöön, jota sain tutkia pro gradu työnäni.

 

Terapiaopintoni kouluttaja JUHANI LAAKSO on innostavalla ja lempeällä olemuksellaan ja otteellaan tehnyt minuun suuren vaikutuksen erityisesti johdattaessaan oppilaansa kognitiivisen viitekehyksen lisäksi mindfulnessin maailmaan monien kokemuksellisten harjoitusten kautta. Hän on tutustuttanut meidät uuden polven kognitiivisiin psykoterapiamalleihin, joissa yhdistyvät hyvin monet suuntaukset. Hän ei ole siis vain luennoinut vaan antanut meidän itse kokea pysähtymisen ja tarkkaavan, arvostelemattoman mielentilan löytämisen haasteet ja ihanuudet. Lämmin Kiitos Juhanille antoisista oppivuosista! Juhanin teos Mielen taito on suositeltavaa luettavaa.

 

JON KABAT-ZINN on mindfulnessin yksi tunnetuin kehittäjäisä. Hänen teoksensa Olet jo perillä oli ensimmäinen hyväksyvän tietoisen läsnäolon teos, joka luin. Kokemus siitä oli häkellyttävä! Sen jälkeen olen tutustunut Kabat-Zinnin kehittämään hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon perustuvaan stressinhallintaohjelmaan (MBSR) sekä sen sovellukseen masennuksen hoidossa, jota teos Mielekkäästi irti masennuksesta esittelee tai se itse asiassa on suora itsehoito-ohjelmaopas CD-levyllä olevine harjoituksineen. Se on todella hyvä kahdeksan viikon paketti kaikille ihmisille opiskeltavaksi ja koettavaksi! Jonin ja hänen vaimonsa Mylan yhteisteos Jokapäiväiset ilonaiheet, vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo on ollut vaikuttajana tietoisen läsnäolon menetelmän vanhemmuuteen sovelluksessani.

 

ECKHART TOLLEn teokset Läsnäolon voimasta ovat suorastaan mullistavia! Suosittelen. Hänen teoksistaan olen saanut myös paljon vaikutteita omaan elämänasenteeseeni ja työni sisältöihin.

 

DEEPAK CHOPRA on kirjoittanut mm. kirjan Polku rakkauteen, jonka luin parikymppisenä opiskelijatyttönä hyvin vaikuttuneena. Vasta äskettäin kirja osui taas käsiini ja huomasin sen mallin pohjautuvan juuri tähän hyväksyvään läsnäoloon, josta Choprakin on sittemmin paljon luennoinut ja kirjoittanut.

 

ANNA KÅVER JA ÅSA NILSONNE Ruotsalaiset psykoterapeutit, heidän omat teoksensa Elämää ei taistelua ja Kuka ohjaa elämääsi sekä heidän yhteisteoksensa Toimiva yhteys ovat hienoja ja oivaltavasti kirjoitettuja pikkukirjasia tietoisuustaidoista ja hyväksymisestä elämänasenteena.

 

ANTHONY DE MELLO Havahtuminen. Pysäyttävä lukuelämys ja paljon ajattelemisen aiheita antava kirja ja oppi-isä.

 

DALAI LAMA ja Suomen vierailu ja luento myötätunnosta ja mielen seitsemästä säkeestä. Hyvin vaikuttava ja mieleen jäävä kokemus ja anti.

 

Tässä erityisesti ne ihmiset ja teokset, joilta olen oppini imenyt tähän asti ja soveltanut niitä oman elämäni kautta muillekin jaettavaksi. Valmis en ole ja se on ihanaa!

Photo: Flaming SEO Consulting