1. PYSÄHTYMINEN

Seis ja jarrut päälle elämäsi moottoritiellä!

 

Terapeuttista! - Pysähtyminen_Sisäinen Eheys

 


Terapeuttista! – Pysähtyminen, Henkinen Hyvinvointi ja Sisäinen Eheys

Kohti Hyvinvointia ja Terapiaa!

Pysähtyminen tämän hetkisen tilanteen äärelle, jossa juuri nyt elät, on tärkeä ja myös vaativa taito. Se on vaativa taito tämän päivän maailmassa, jossa usein kiire ja eteenpäin suuntautuminen värittävät elämän tyyliä. Tilanteen herättämien sisäisten kokemusten äärelle pysähtyminen on vaativa taito myös siksi, että ihmisellä on taipumus yrittää hallita ja muuttaa tilanteita ja kokemuksia aina mieleisekseen. Ihminen välttää mahdollisimman pitkään katsomasta erityisesti vaikeita ja tuskallisia asioita, joita itsessä tai ympäristössä tapahtuu. Välttää kohtaamasta kipua tuottavia asioita. Mutta nyt kannustan Sinua tekemään juuri päinvastoin: pysähtymään ja katsomaan! Tämä siksi, jotta huomaisit, mitä sisälläsi itse asiassa on meneillään erilaisissa tilanteissa. Samalla voit oppia, että Sinun ei kannata eikä tarvitse pelätä tai peittää omia sisäisiä kokemuksiasi. Ne itse asiassa ovat juuri Sinun arvokkainta ja ainutlaatuista ydintäsi nimenomaisella hetkellä, nimenomaisessa tilanteessa.

 

Pysähtyminen tarkoittaa jarrun painamista elämän moottoritiellä ja kurvaamista tien sivuun levähdyspaikalle. Nousemista ulos sen hetkisestä ”autosta”, elämäntilanteesta ja vain katsomaan kuin ulkopuolisen ystävän silmin omaa liikennettä: ohi kulkevia autoja, jotka kuljettavat tämän hetkisiä ajatuksiasi ja tunteitasi mukanaan. Katsomista ilman minkäänlaista arvottamista: vain katsoa ja hyväksyä jokainen auto matkalaisineen ja kuormineen juuri nyt.

 

Tärkeintä pysähtymisessä on sen hetken tilanteen katsastaminen kuin ulkopuolisen ystävän silmin sekä hyväksyvän, sallivan asenteen omaksuminen omiin sisäisiin kokemuksiin.

 

Voit harjoitella pysähtymistä ns. tarkkaavassa mielentilassa, jossa kaikki aistit pyritään pitämään avoinna sisäisille kokemuksille rauhallisesti ja lempeästi pakottamatta itseään mihinkään enempään kuin kokemus on. Tarkkaavaa mielentilaa kannattaa harjoitella päivittäin – ei siis riitä, että teet yhden harjoitteen kerran ja sitten osaat taidon, vaan usein harjoitteita toistamalla voit oppia löytämään yhteyden sisäiseen viisauden lähteeseesi ja päästä tukalistakin tunnetiloista rauhalliseen tarkkaavuuden tilaan.

 

Tarkkaavaa mielentilaatai ns. tietoisuustaitoja kannattaa lähteä opettelemaan helpohkojen hengitysharjoitteiden kautta. Tarkkaavuusharjoittelu hengityksen kanssa opettaa Sinulle taidon rauhoittaa itse itsesi, pysytellen keskittyneemmin tässä-ja-nyt –tilanteessa. Samalla opit läsnäoloa itsesi kanssa. Hengitykseen on mahdollista ankkuroida myös esim. sisäisen puheen muodossa lausuttavia hallintalauseita, kuten ”Ei ole mitään hätää, tämä menee pian ohitse. Keskityn vain omaan hengitykseeni.” Sinun on helppo toteuttaa harjoite tilanteessa kuin tilanteessa kääntäen vain tarkkaavuuden omaan hengitykseesi. Se on myös hyvin tehokas tapa rauhoittaa itsesi, ja saat samalla aikalisän omiin tunnereaktioihisi. Sivuillani pääset kokeilemaan myös hengitysharjoiteita.

 

Seuraava Kohde: 2. TARKKAAVA MIELENTILA

Photo: Flaming SEO Consulting